preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec

Login
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Školstvo u HR
Lista linkova je prazna
Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 1. 2016.

Ukupno: 62965
Danas: 6
 

 

 

 

 

Knjižnica
OD SADA SVE INFORMACIJE VEZANE UZ RAD ŠKOLSKE KNJIŽNICE MOŽETE PRATITI U IZBORNIKU KNJIŽNICA KOJI SE NALAZI NA POČETNOJ STRANICI

 

NOĆ KNJIGE U ĐELEKOVCU
 
Dana 23.4.2014. knjiga je i u našoj školi postala glavni izvor svih događanja, a sve u našoj namjeri da zajednički obilježimo Noć knjige. Kako nam je bilo pročitajte u nastavku, a fotografije potražite u foto-galeriji.
  
9.30 – 10.30 -> Čitamo (s) vrtićancima
Aktivnosti su počele već ujutro. Učenica 2. razreda Klementina Korošec i učenica 5. razreda Paula Mađerić te njihova knjižničarka Dijana Muhvić provele su vrijeme s vrtićancima iz DV „Iskrica“ iz Đelekovca. Klementina je djeci pročitala svoju slikovnicu Zeleni Miško, plavi Miško i tako djeci objasnila kako se gusjenice pretvaraju u leptire. Zatim smo s vrtićancima razgovarali o tome što sve moraju raditi kako bi zaštitili svoje zdravlje, a likovi iz sljedeće slikovnice, Lara i Vanda pokazale su im zašto je važno prati zubiće. Na kraju je knjižničarka Dijana, čitajući slikovnicu Dome, slatki dome, povela vrtićance na putovanje u kojemu su pratili pustolovine jednog miša koji je odlučio potražiti novi dom. Na kraju priče smo svi zaključili kako je doma ipak najljepše. Zajedničkom fotografijom oprostili smo se od vrtićanaca.
 
17.00-17.30 -> Otvorenje knjižnice
U 17.00 sati u školi su se počeli skupljati učenici, učitelji i dragi nam gosti kako bismo zajednički otvorili novouređenu školsku knjižnicu. Tom prilikom gosti su mogli pogledati izložbu starih slikovnica i knjiga iz zaštićene zbirke školske knjižnice kao i prolistati sve do sada objavljene brojeve školskog lista „Makići“.
Ravnateljica škole Sonja Vuljak je pozdravila sve prisutne i zaželjela dobrodošlicu svim gostima. Voditeljica Županijskog vijeća školskih knjižničara Adrijana Hatadi u prigodnom govoru je istaknula važnost knjižnice u rastu i razvoju svakog pojedinca te potrebu zajedničke suradnje škola i lokalnih vlasti kako bi knjižnice imale i financijsku pomoć u obavljanju svoje funkcije. Predstavnica Obrtničke škole Koprivnica, Ljiljana Mraz pohvalila je napore škole, a posebno ravnateljice i knjižničarke, u nastojanju da stvore prostor u kojem će se učenici naše škole osjećati zadovoljnima i u kojemu će moći pronaći informacije važne za učenje. Također je izrazila zadovoljstvo suradnjom ovih dviju škole čiji je rezultat danas i vidljiv ako pogledamo u knjižnicu te izrazila želju da se suradnja nastavi i dalje. Načelnica Općine Đelekovec, Štefica Sirutka u obraćanju prisutnima navela je kako su knjiga i čitanje često zanemareni te izrazila nezadovoljstvo zbog toga jer zna kolika je važnost ove vještine. Kao poticaj učenicima i odraslima da njeguju čitača u sebi velikodušno je poklonila mnoštvo vrijednih knjiga koje će svoje mjesto pronaći na novim policama školske knjižnice.
Kako je za preuređenje knjižnice bio potreban pravi mali tim ljudi, knjižničarka Dijana Muhvić, zahvalila se svima onima koji su na bilo koji način pomogli da naša školska knjižnica postane ono što je danas. Istaknula je kako je proces preuređenja bio dugotrajan, počevši od pročišćivanja fonda knjižnice revizijom, bojanjem zidova i izradom polica te novim uređivanjem prostora. Knjižničarka se zahvalila voditeljici Županijske matične knjižnice Ljiljani Vugrinec, učenicima i djelatnicima Obrtničke škole Koprivnica koji su u okviru svoje prakse obojali zidove knjižnice i izradili namještaj, Općini Đelekovec na donaciji računala za rad učenika u knjižnici, učiteljima i učenicima na pomoći oko preuređenja knjižnice te svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli opremanju knjižnice, bilo opremom bilo knjigama.
U znak zahvalnosti, gostima su učenici škole priredili program te je tako mali zbor otpjevao pjesmu Đaci veseljaci, zatim su učenice 1. razreda Lea Lončar i Ivana Kadija pročitale priču o dogodovštinama jednog miša u školskoj knjižnici, a Lucija Ganžulić je čitanjem pjesme dočarala svijet knjiga i knjižnice. Na kraju je učiteljica Tatjana Međimorec pročitala svoju pjesmu Knjiga.
 
17.30-19-00 -> Književno predvečerje s Mladenom Levakom
Došlo je vrijeme i za književno predvečerje sa zavičajnim književnikom i umjetnikom Mladenom Levakom. Napravili smo malu izložbu knjiga iz zavičajne zbirke kako bismo učenike upoznali s djelima i književnicima koji pišu u i o njihovom Đelekovcu. Književnik Levak je učenicima predstavio svoj književni opus te pročitao najzanimljivija djela, a neka su pročitali i učenici Denis Samošćanec i Stjepan Juras, Paula Puklavec, Ana Đurđina i Klara Sirutka. U kreativno-književnoj radionici gospodin Levak je od učenika učinio pjesnike, zadavši im zadatak da se u grupama prisjete nekog nedavnog događaja te da osmisle pjesmicu koristeći đelekovečke riječi. Učenici su ispunili svoj zadatak, a rezultat toga je bio čitanje uradaka koji su izazvali rijeke smijeha i oduševljenja. Gospodin Levak je izrazio zadovoljstvo novo otkrivenim pjesnicima te će radovi učenika osvanuti u mjesnom časopisu Vendi i u školskom listu Makići, a krasit će i pano školske knjižnice.
 
19.00-20.00 -> Kviz "Koliko poznajemo književnost?"
Nakon književnog susreta, učionicu smo preuredili za kviz „Koliko poznajemo književnost“. Prvi su natjecatelji bili učenici od 1. do 4. razreda činivši grupe Kikići, Kameron i Makići.  U drugom kvizu grupe Cicvare, Đilkuši i Podravci činili su učenici od 5. do 8. razreda. Ljuti protivnici bili su spremni za opaka pitanja koja su za njih pripremile knjižničarka i učiteljice hrvatskog jezika. Sa svakim pitanjem napetost je sve više rasla, a kreativni odgovori natjecatelja publiku su bacali u trans, izazivali smijeh, ali i žestoko navijanje. Najveće poznavanje književnosti pokazala je grupa nižih razreda Makići te viših razreda Cicvare. Pobjedničke ekipe su nagrađene. Na red je došao i kviz za učitelje te su ekipe Noćne leptirice i Crvenkapice odmjerile snage u znanju. Bilo je napeto, obje ekipe su pokazale zavidno znanje, ali su pobjedu odnijele Noćne leptirice.                                                                                  
20.00-20.45 -> Čitanje na mjesečini
Mrak se polako spuštao, a učenici, učitelji i nekolicina roditelja krenuli su u školski vrt kako bi, čitajući na mjesečini i uz svjetiljke, predstavili jedni drugima najdraže knjige. Čitajući odlomke iz najdražih djela, ali ne otkrivajući njihove naslove, učenici su svoje slušače odvodili u različite svjetove knjiga. Bilo je tu različitih likova, od čarobnjaka Harry Pottera, preko jednog odraslog limača koji je odlučio napraviti zapise, dječaka i njegovih pustolovina kod doktora, Jana i njegovog plana, zlatne guske pa sve do lorda Fauntleroya.
 
20.45-22.00 -> Filmska večer
Mrak se spustio te smo krenuli na svoju zadnju aktivnost, filmsku večer. U dvorani smo stvorili malo kino. Smjestivši se udobno na strunjačama, dekama i jastucima te spravama za vježbanje učenici, učitelji, poneki roditelji i knjižničarka započeli su s gledanjem crtanog filma. Kako je večer odmicala, gledatelji su polako odlazili na spavanje, a najvjernija publika je ostala do samoga kraja.                                                                                 
Noć knjige je završila u 22.00 sata te smo svi puni dojmova otišli kućama, ispunjeni dobrom energijom koja je proizašla iz prve Noći knjige u našoj školi.
 

Noć knjige 2014.

Dana 23.4.2014. (srijeda) obilježava se Noć knjige. Ove će se godine i naša škola, po prvi put, uključiti u obilježavanje navedene manifestacije. Pozivamo vas da dođete i uključite se u niz zanimljivih aktivnosti koje smo priredili za vas. Detaljan program možete pronaći u privitku.


Bibliobus u mojem mjestu

Učenici 3. i 4. razreda i polaznica likovne grupe uz mentorstvo učiteljica Monike Horvat i Ive Stanko te knjižničarke Dijane Muhvić izradili su plakat na temu „Bibliobus u mojem mjestu“. Ovim zajedničkim radom i mi smo dali svoj doprinos obilježavanju desetog rođendana koprivničkog bibliobusa koji dolazi i pred našu školu.


Predmetnica - put do informacija

S učenicima 6.a i 6.b razreda održan je nastavni sat u korelaciji nastave geografije i programa knjižničnog odgoja i obrazovanja. Obrađujući temu Velika geografska otkrića, a u suradnji učiteljice geografije i knjižničarke, učenici su naučili kako se služiti predmetnicom (ključnim riječima) u istraživanju na zadanu temu. Kroz rad u grupama i služeći se različitim izvorima znanja učenici su istražili činjenice iz života i putovanja velikih istraživača. Cilj sata je bio da učenici nauče kako tražiti i pronaći potrebne informacije te kako ih primijeniti u stvaranju cjelovitog znanja o temi. Kao rezultat istraživačkog rada nastali su plakati koje su učenici prezentirali jedni drugima.

 


Vrtićanci u školskoj knjižnici

Kako je vještinu čitanja i ljubav prema knjigama potrebno razvijati od najmlađih dana pokazali su nam i najmlađi stanovnici Đelekovca. Polaznici dječjeg vrtića Iskrica iz Đelekovca posjetili su školsku knjižnicu Osnovne škole Mihovil Pavlek Miškina, Đelekovec. U satu provedenom sa školskom knjižničarkom Dijanom Muhvić imali su priliku razgovarati o pričama koje oni vole slušati te vidjeti što se sve nalazi u školskoj knjižnici. Vrtićanci su, kroz igru, naučili kako se treba ponašati u knjižnici i prema knjigama te kako se posuđuju knjige. Pregledali su knjige za najmlađe, a za svakoga se našlo ponešto. Zajedno sa svojom odgajateljicom Ivanom odabrali su slikovnice koje će narednih dana zajednički prelistavati i čitati.


MOJA PRVA KNJIGA

  Ove školske godine naša se škola uključila u natječaj Moja prva knjiga, državni natječaj za učenike osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najbolje slikovnice. U natječaj su se uključile učenica 2. razreda uz mentorstvo razrednice te učenice 5. i 6.a razreda uz mentorstvo knjižničarke. Učenice su priču već osmislile, a sada slijedi ilustracija priče i dovršavanje slikovnice. Hoće li neka od njihovih priča biti pobjednička vidjet ćemo po završetku natječaja.

__________________________________________________________________________________________________________________

Dan hrvatskih knjižnica

Danas, 11.11.2013. u našoj školi obilježen je Dan hrvatskih knjižnica. Ovo je bila prilika da svi zajednički čestitamo učenicima 5. razreda i nagradimo ih za sudjelovanje u projektu Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2013. Učenici Paula Mađerić, Darko Porić i Klara Sirutka nakon marljivog čitanja i odigranog kviza dočekali su i izvlačenje pobjednika. Kao predstavnica naše škole, koja će sudjelovati u glavnom krugu izvlačenja 15.11.2013. u sklopu Sajma knjige-Interlibera,  izvučena je Klara Sirutka. Svo troje učenika dobilo je zahvalnice za sudjelovanje, a Klari je uručena i simbolična nagrada, knjiga.


Sat hrvatskog jezika za učenike 5. razreda u školskoj knjižnici

Koliko je samostalno snalaženje u knjižnici od velike važnosti, uvidjeli su i učenici 5. razreda. Tokom sata hrvatskog jezika provedenog u knjižnici, knjižničarka je učenike upoznala s razmještajem knjižnične građe. Učenici su saznali kako su književna djela u školskoj knjižnici raspodijeljena po dobnim skupinama, unutar skupina poredana po abecednom redu prezimena autora, a unutar autorskih opusa po abecednom redu naslova. S obzirom na oznake dobnih skupina na poleđini knjiga, učenici su naučili prepoznavati knjige čiji su sadržaji primijenjeni određenom uzrastu. Time im je ujedno olakšan i samostalan odabir građe. Potom smo zajednički pogledali video. Osvrtom na animirani film Fantastične leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea učenici su dali svoje viđenje filma i knjižnice, ukazali na važnost knjige i čitanja, potrebu očuvanja zapisanog znanja kao i na sposobnost knjiga da kod nas probude maštu i odvedu nas u čarobne krajeve koje samo kroz knjige možemo upoznati.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Služenje referentnom zbirkom

Učenici 3. i 4. razreda upoznali su knjižničnu građu koja čini referentnu ili priručnu zbirku knjižnice i koja je sastavni dio fonda školske knjižnice. Upoznavajući vrijednost ove zbirke, kod učenika se razvijala sposobnost snalaženja među informacijama u različitim izvorima znanja te samostalnoga traženja i pronalaženja potrebnih podataka. Kroz različite zadatke, učenici su učili nove pojmove te tako bogatili i svoj rječnik. Imali su priliku saznati od čega su bili izgrađeni najstariji dvorci, koje vrste zuba postoje, naučili su koji se planeti nalaze u Sunčevom sustavu te pokušali pronaći nepoznate riječi u rječniku kao i snalaziti se u školskom pravopisu.


___________________________________________________________________________________________________________________________________

Knjižničarka u 2. razredu - Dječji časopisi

U Mjesecu hrvatske knjige učenici 2. razreda su, na satu hrvatskog jezika, sa svojom knjižničarkom upoznavali dječje časopise. Naučili su razlikovati dječje časopise od onih namijenjene odraslima kao i razlikovati časopise s obzirom na učestalost njihova izlaženja. Listajući i čitajući časopise učenici su naučili koji su njegovi glavni dijelovi te uočavali rubrike koje postoje u njihovom najdražem časopisu. Proučavajući časopise učenici su mogli prepoznati zabavlja li ih ili poučava određeni časopis. Radeći u grupama, učenici su imali priliku osmisliti naslovnicu svojeg vlastitog časopis te odlučiti o čemu bi oni pisali u svojem časopisu, kome bi on bio namijenjen te koliko često bi izlazio. A evo i njihovih radova.

       


___________________________________________________________________________________________________________________________________

Posjet učenika 1. razreda školskoj knjižnici i BibliobusuUčenici 1. razreda Matične škole su, u četvrtak 26.9.2013., posjetili školsku knjižnicu. Knjižničarka ih je upoznala s prostorom školske knjižnice kao i knjižničnom građom koja se u njoj može pronaći. Naučili su posuđivati knjige ali i ponešto o pravilima ponašanja u knjižnici i prema knjizi te važnosti vraćanja knjiga na vrijeme. S današnjim danom i oni su postali članovi školske knjižnice. Zajednički smo posjetili i bibliobus ili, kako su ga učenici prozvali, „knjižnicu na kotačima“. Upoznali su knjižničare koji tamo rade, a svaki je učenik odabrao i posudio svoju prvu knjigu. Po povratku u knjižnicu razgovarali smo o važnosti čitanja te je učenicima pročitan ulomak iz knjige Baš se veselim. A kako bi saznali što veseli glavne likove učenici su pozvani da dođu u školsku knjižicu, posude knjigu i saznaju ostatak priče.

__________________________________________________________________________________________________________________

preskoči na navigaciju