preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec

Login
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Školstvo u HR
Lista linkova je prazna
Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 1. 2016.

Ukupno: 62966
Danas: 7
 

 

 

 

 

Mrvice iz knjižnice
Obilježili smo Mjesec hrvatske knjige i proveli raznolike aktivnosti
Dijana Pleadin / datum: 15. 11. 2019. 09:52

U Mjesecu hrvatske knjige učenici viših razreda uključili su se u Knjizazov – aktivnost kojom se učenike želi potaknuti na čitanje knjiga iz užitka, a učenici će tijekom godine graditi svoj „toranj pročitanih knjiga“.

Prvašići su posjetili knjižnicu te saznali što se sve u knjižnici može naći i raditi. Kroz čitaonicu su saznali kako se ponašati u knjižnici i prema knjigama.

Učenici 2. razreda su se upoznali s lektirnim fondom te se prisjetili kako samostalno pronaći knjigu na polici. Saznali su koje knjige za slobodno mogu pronaći u knjižnici. Učenici 3. razreda su započeli eTwinning projekt "Pipi Duga Čarapa nastavlja svoje putovanje" / "Pippi Långstrump försätter sin resa", a kako se projekt odvija možete pratiti na stranici knjižnice.

Učenici 4. razreda uspješno su pobijedili „strah“ od debelih knjiga te otkrivali značenja nepoznatih riječi služeći se rječnikom. Petaši su proveli SR u knjižnici, a nekima je ovo bio prvi dolazak u školsku knjižnicu s obzirom da su niže razrede polazili u PŠ Imbriovec. Ponovili smo kako učiti, što nam u tome može pomoći te kako se snaći u knjižnici i pronaći potrebne knjige. Na satu HJ su, koristeći popularno-znanstvene časopise, upoznavali mjesta, znamenitosti i osobe značajne za Pariz i Francusku. Raspravljali su o mogućoj radnji romana na temelju pročitanog odlomka i ilustracija, a ovaj sat je ujedno poslužio i kao motivacija za čitanje romana te približavanje pojmova koji se spominju u romanu.

Sa sedmašima je održano malo natjecanje u otkrivanju novih pojmova. Kroz ovu jezičnu igru učenici su morali novo naučeni pojam upotrijebiti u rečenici kako bi pokazali da razumiju dobiveni pojam.

Osmaši su upoznavali najljepše knjižnice svijeta te učili o povijesti hrvatskih knjižnica. Saznali su što je to Univerzalna decimalna klasifikacija, čemu služi te kako im može pomoći.

Knjižnicu su posjetili i učenici PŠ Imbriovec u sklopu INA Pravila bontona te su slušali priču kroz koju su naučili što sve knjigama smeta, a druženje smo završili izradom straničnika.

 

Dana 8.11.2019. održali smo „Večer Paje Kanižaja – Đelekovčani za Paju“ te uz recitacije, glazbene točke i anegdote odali počast velikom đelekovečkom književniku. Kako nam je bilo pogledajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "Pipi Duga Čarapa nastavlja svoje putovanje" / "Pippi Långstrump försätter sin resa"
Dijana Pleadin / datum: 13. 11. 2019. 11:15

Ove školske godine naše se škola uključila u eTwinning projekt „Pipi Duga Čarapa nastavlja svoje putovanje / „Pippi Långstrump försätter sin resa“ čiji je nositelj škola iz Helsingborga u Švedskoj. U našoj školi projekt će provesti knjižničarka Dijana Pleadin u suradnji s učenicima 3. razreda i njihovom učiteljicom Snježanom Dolenec. Projekt je osmislila nastavnica hrvatskog jezika i kulture Martina Mihalić koja vodi grupu učenika u Švedskoj čiji je materinji jezik hrvatski. Povezivanjem s hrvatskim školama učenici u Švedskoj će učiti o svojoj domovini i jeziku. Aktivnosti koje ćemo provesti u našoj školi omogućit će našim učenicima da također upoznaju svoj zavičaj te s njime upoznaju i hrvatske učenike u Švedskoj. Naša pomagačica u ovom projektu je lutkica Pipi Duga Čarapa (Šveđanka nastala iz pera književnice Astrid Lindgren) koja će putovati Hrvatskom te će posjetiti i Đelekovec. Naši učenici će joj prezentirati naučeno te će ona nova znanja ponijeti svojim učenicima u Švedsku.

Učenici su do sada istraživali o Švedskoj služeći se enciklopedijama, predstavili svoju školu ostalim sudionicima projekta, izradili plan mjesta, istraživali o Đelekovcu, izradili svoj logo projekta te čitali poglavlje „Pipi kreće u školu“ na temelju kojeg su izradili igrokaz. Dalje nam slijedi uvježbavanje i priprema igrokaza, radionica s roditeljima te posjeti zavičajnim lokalitetima. U siječnju će nam se pridružiti i Pipi te ćemo i nju povesti na upoznavanje našeg zavičaja i prezentirati joj rezultate našeg rada. Sve svoje aktivnosti objavljujemo i na eTwinning platformi.

 


[OPŠIRNIJE]Sat hrvatskog jezika za učenike 1. i 4. razreda u školskoj knjižnici
Dijana Pleadin / datum: 2. 10. 2019. 13:44

Zanimljivo i poučno bilo je 2. listopada na satu hrvatskog jezika za učenike 1. i 4.r. jer su ga proveli u društvu knjiga i knjižničarke Dijane u školskoj knjižnici. Dok su učenici 1. razreda uživali slušajući priču Sović Hugo u Knjigogradu, učenici 4. razreda vježbali su samostalno snalaženje u Školskom rječniku tražeći nove i nepoznate pojmove te njihova objašnjenja nakon čega su rješavali listić na kojem su imali zadatke vezane uz zadane nepoznate riječi. Učenici 1.r. imali su priliku sami izabrati neku knjigu ili slikovnicu za svoj uzrast i prvi put je posuditi u našoj školskoj knjižnici što ih je posebno razveselilo jer su već mnogo čuli i naučili o posudbi knjiga i njihovom čuvanju. Isto tako učenici 4.r. obogatili su svoj rječnik nekim novim riječima koje će vjerojatno rado koristiti u svom izražavanju. Nadamo se da će novi učenici kao i oni „stari“ često posjećivati školsku knjižnicu jer ona je mjesto poticanja čitalačke i informacijske pismenosti i zato se veselimo budućim novim susretima.

Učiteljica Tatjana Međimorec i knjižničarka Dijana Pleadin


[OPŠIRNIJE]Miškinin rođendan
Dijana Pleadin / datum: 23. 9. 2019. 13:42

Dana 23.9.2019. obilježili smo Miškinin rođendan. A kako je bilo, pogledajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]RSS


 

2018./2019.


Image result for pinokio knjiga znanje Inicijativa Čitaj između redaka

Naša se školske knjižnica uključila u inicijativu Čitaj između redaka koju su pokrenuli Nova TV i portal zadovoljna.hr. Cilj je ove inicijative promicanje stranih i domaćih autora te čitanja općenito, a zadatak je knjižnice, kao sudionice projekta, bio napisati osvrt na jedno književno djelo. Osvrt na lektirno djelo Pinokio, koje nam je bilo dodijeljeno u sklopu inicijative, možete pročitati na https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/pinokio-knjiga-o-drvenom-lutku-koji-nas-je-naucio-da-i-drugaciji-mogu-biti-sretni---559324.html , a 5 besplatnih primjeraka ove knjige stiglo je na adresu škole.


Knjižnica + nastava geografije = istraživanje o državama svijeta

Kako uključiti knjižnicu u nastavu geografije saznali su učenici 6. razreda. Kroz dva sata (15. i 17.4.2019.) učenici su razgovarali o pojmu informacijska pismenost i njenoj važnosti te su saznali kako je nastavna jedinica Predmetnica - put do informacija povezana s nastavom geografije. Učenici su saznali što su i koji su to izvori informacija, kako se pretražuju i kako nam mogu pomoći u istraživačkim zadacima te kako informacije prikazati pomoću grafičkih organizatora. Učenici su, podijeljeni u 4 grupe, istraživali o državama Srednje i Južne Amerike (Meksiku, Brazilu, Argentini i Čileu) poštujući zadane smjernice te su naučeno pretočili u mentalnu mapu koju su prezentirali ostalim učenicima. One će im poslužiti za detaljnije upoznavanje navedenih država te kao alat za organiziranje informacija prilikom narednih istraživanja i učenja.

 


Dani medijske pismenosti

Od 8. do 12.4.2019. obilježili smo Dane medijske pismenosti.

Što znači biti medijski pismen?

Znači:

- razumijete ulogu medija i način funkcioniranja medija u društvu

- promišljati o medijskim sadržajima i kritički ih ocijeniti

- sam stvoriti svoje medijske sadržaje.

Upravo s ciljem da učenici razvijaju navedeno, provodile su se razne aktivnosti. Učenici 4. razreda su kroz temu Internet – medij koji je najbrže došao do ljudi raspravljali o pozitivnim i negativnim stranama te načinima kako biti siguran u virtualnom svijetu. Šestaši su ušli u Čaroban svijet reklama te na raznim primjerima analizirali kako mediji utječu na stvaranje umjetnih potreba, uočavali pozitivne i negativne strane reklama, analizirati i kritički vrednovali medijske sadržaje, njihovu prikladnost, poruku koju šalju te pronalazili prikriveno oglašavanje u video i foto primjerima. Učenici 7. razreda sudjelovali su u raspravi o Stereotipnom prikazu djevojčica i dječaka u književnom djelu „Duga“, a osmaši su analizirali novinske članke, prepoznavali senzacionalizam kao tehniku kojom mediji privlače publiku, uočavali lažne vijesti i njihove karakteristike te njihov snažan utjecaj u stvaranju javnog mišljenja o nekoj temi.

Zahvaljujući portalu medijskapismenost.hr škola je dobila Slikovnicu o medijima – medijska pismenost za najmlađe te knjižicu za roditelji Djeca medija koje možete potražiti u školskoj knjižnici.

Image result for slikovnica o medijima


Svjetski dan poezije

Danas (21.3.2019.) smo Dan darovitih učenika povezali sa Svjetskim danom poezije te ugostili književnika Sinišu Cmrka i njegovu Zvrkaonicu. Siniša je učenike naučio kako nastaje pjesma te su oni postali njegovi pomagači u smišljanju stihova. Druženje je prošlo u smijehu i zabavi, a večeras će naši učenici još sudjelovati i na Večeri poezije i glazbe u OŠ „Braća Radić“ u Koprivnici te tamo pokazati svoje glazbene i književne talente. 


Digital Bookmark Exchange Project 2018

 Učenici 8. razreda, njihova razrednica Vanja Raletić i knjižničarka Dijana Pleadin uključili su se u međunarodni projekt Digital Bookmark Exchange Project. Ovaj projekt provodi IASL (International Association of School Librarianship), a cilj je promovirati školske knjižnice te ujedno ostvariti suradnju sa školama iz drugih država kroz razmjenu digitalnih straničnika. Nakon prijave u projekt našoj je školi dodijeljena partnerska škola Lapiu pgrindine mokykla iz daleke Litve nakon koje je uspostavljen kontakt s partnerima te su započeli zajednički dogovori. Tijekom projekta učenici su učili o Litvi, njenom smještaju, obrazovnom sustavu i književnicima koji su prevedeni na hrvatski jezik, istraživali su o partnerskoj školi te su izrađivali digitalne straničnike kojima su željeli predstaviti svoju državu i upoznati Litvance s osobitostima svoga kraja. Razmjenom straničnika s partnerskom školom Lapiu pgrindine mokykla iz Litve završili smo međunarodni projekt razmjene digitalnih straničnika. Naši partneri su kroz straničnike prikazali simbole svoje države i mjesta iz kojeg dolaze te istaknuli pozitivne poruke vezane u knjižnicu i važnost čitanja. Učenike je najviše zainteresirao lik lisice koja se nalazi na nekoliko straničnika te smo saznali da je ona simbol njihovog mjesta i njihove škole koji nose naziv Lapes što na litvanskom znači lisica.

U nastavku možete pogledati naše i radove partnerske škole.

    


Luka Vidović nasmijao nas je do suza

Naši učenici su dana 5.12.2018. sudjelovali u mađioničarskoj predstavi Luke Vidovića „Četiri čarobne riječi“. Uz mnoštvo zanimljivih iluzionističkih trikova Luka je učenicima ukazao na važnost riječi hvala, izvoli, molim i oprosti, a pritom ih je i nasmijao do suza. I sami učenici su sudjelovali u izvođenju trikova što je još više izazvalo oduševljenje svih prisutnih. U ovoj terapiji smijehom svi smo uživali, a naš gost je za najmlađe učenike dočarobirao i simbolične poklone koji su stigli od svetog Nikole.

 


Listopad u knjižnici

Učenici 1. razreda posjetili su u listopadu školsku knjižnicu te su kroz dogodovštine sovića Huga i djevojčice Dorice naučili što se sve može pronaći i raditi u knjižnici, tko su knjižničari, kako posuditi knjige te kako se ponašati prema njima. Četvrtaši su se družili s Emilom i detektivima te pratili njihove uzbudljive pustolovine. Nakon pročitane lektire učenici su, podijeljeni u parove,  izvršavali zadatke. Pisali su pismo autoru te iznosili svoje dojmove o pročitanome, kroz novinsku vijest izvještavali o događajima u knjizi, osmišljavali drugačiji završetak romana te dodijelili nagradu knjizi. Osmaši su se uključili u Digital Bookmark projekt (međunarodni projekt razmjene straničnika) te su započeli s izadom straničnika koje će u Mjesecu hrvatske knjige izmijeniti s dodijeljenom partnerskom školom.

  


Rujan u znaku istraživanja

Učenici 2. i 3. razreda posjetili su školsku knjižnicu te proveli sat čitajući dječje časopise i istražujući enciklopedije te prezentirajući zanimljivosti koje su saznali. Koristeći se rječnicima i pravopisima učenici 4. razreda rješavali su zadatke te tako bogatili vokabular i provjeravali svoje znanje iz pravopisa. Petaši su sat prirode proveli učeći o koracima istraživanja o nekoj temi te su, kao izvor znanja, koristili popularno-znanstvene časopise. Rezultate svoga  malog istraživačkog zadatka prezentirali su ostalim učenicima.

 


2017./2018.


Bajkaonica s predškolarcima

Budući učenici 1. razreda posjetili su u srijedu (23.5.2018.) školsku knjižnicu kako bi se upoznali s knjižničarkom i saznali  što sve u knjižnici mogu raditi. Druženju s predškolarcima prisustvovao je i Josip, učenik koji je želio upoznati knjižničarski posao te se okušati u njemu. Predškolarci su pričali s Josipom i knjižničarkom o najdražim bajkama koje su čuli. Pročitali smo im slikopriču Nova Crvenkapica, a predškolarci su odgonetavali po čemu je Nova Crvenkapica drugačija od one Crvenkapice koju svi znaju. Josip je za predškolarce pripremio bajkokviz te su svoje znanje u poznavanju najljepših bajki pokazale grupe jabučice, gusjenice, prvaci i školjkice.


Lektira iz vrećice (26.3.2018.)

Nakon što su pročitali lektiru Djevojčica iz Afganistana, sedmaši  su djelo predstavili na drugačiji način nego inače. Sve predmete za koje su smatrali da imaju neku poveznicu s pročitanim djelom stavili su u papirnatu vrećicu. Prednju stranu vrećice oslikali su motivom iz knjige, a na zadnjoj strani su pisali dojam o pročitanom djelu te svoju usporedbu s likom. Tijekom predstavljanja učenici su izvlačili predmete iz vrećice te objašnjavali zašto baš taj predmet zaslužuje svoje mjesto u njihovoj priči.


U uzbudljivoj pustolovini s trojicom iz Trnja

Danas (2.3.2018.) su se učenici petog razreda upustili u uzbudljivu potragu za Hrvojem te istraživali kakve veze pljačka banke ima s njegovim nestankom. Glavni problem romana Trojica u Trnju, rasplet radnje te najdraži dio prikazali su pomoću kocke priče, a izrađivali su i plakat o knjizi kako bi i druge učenike motivirali da pročitaju ovaj uzbudljivi roman.


Lutkarska predstava "Put oko svijeta"

 Danas (5.2.2018.) smo ugostili lutkarsku kazališnu predstavu  „Put oko svijeta“ kazališta Produkcija Z iz Splita. Učenici su u društvu malog Nikole putovali svijetom te zajedno s njime doživljavali zgode i nezgode na svome putu. Posjetili su Egipat i piramide, vozili se čamcem u društvu Kineza, sreli polarnog medvjeda, dupine, papigu Aru, plesali sambu na karnevalu u Brazilu te se zabavljali i nešto novo naučili.


Uljuđeni vuk posjetio prvašiće

U današnjem druženju (24.1.2018.) učenici prvog razreda prisjetili su se bajki u kojima se pojavljuju vukovi te zaključili kako su oni uvijek prikazani kao strašni, opasni i zli. Iz škrinjice priča izvukli smo priču o vuku koji je odlučio postati uljuđen kao i ostale životinje te želio naučiti čitati. Učenicima je dao savjete kako da i oni postanu dobri čitači te im poručio da je najvažnija vježba i da im u tome mogu pomoći knjige iz njihove školske knjižnice.

  


Prvašići u društvu strašljivog Djeda Mraza

Jeste li se ikada zapitali što bi se dogodili kada bi Djed Mraz bio kukavica koja se boji visine, hladnoće i letenja? I što bi bilo kada bi odbio raditi svoj posao? Sve ovo su saznali učenici 1.razreda slušajući priču „Strašljivi Djed Mraz“ u sklopu projekta „Čarobna škrinjica priča“ i rješavajući božićne križaljke.


Srna - djevojčica zarobljena stereotipima i predrasudama

 Učenici 7. razreda povezali su temu stereotipa i predrasuda s lektirom te su proveli sat razrednika i hrvatskog jezika analizirajući odnose prema likovima u književnim djelima s naglaskom na lik Srne u Šimunovićevoj Dugi. Učenici su u lektirnom djelu prepoznavali stereotipna ponašanja prema dječacima i djevojčicama, osjećaje i želje likova vezane uz njih te ih potkrijepili citatima. Uočavali su moguće posljedice takvih ponašanja te razvijali kritičko mišljenje. Učenici su iz uloge Srninih prijatelja napisali pismo ohrabrenja Srni kako bi joj dali snage da izdrži svoju situaciju, da se izbori za sebe, reče i pokaže što osjeća, zatraži promjene…. Napisali su i pismo Srninim roditeljima dajući im savjete da razgovaraju s njom, pokušavajući im osvijestiti kako se Srna osjeća zbog njihovih postupaka i moguće posljedice ako se odnos prema njoj ne promijeni.
 


Učenici sudjelovali u jedinstvenoj radionici Sve(i)mir

 

Učenici od 5. do 8. razreda, ravnateljica, knjižničarka i učitelji sudjelovali su u petak, 24.11.2017., u radionici Sve(i)mir koja se odvijala u sklopu projekta Ruksak (pun) kulture, a naša je škola bila jedna od odabranih na natječaju Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Učenici su kroz gotovo četverosatnu radionicu na jedinstven način povezali poeziju, likovnu umjetnost, fiziku, geografiju, povijest umjetnosti i tehničku kulturu s temom svemira. Naši gosti, akademske slikarice Nina Bešlić i Ivana Kutuzović te magistar fizike i kemije Goran Gatalica približili su znanost i umjetnost učenicima te su uz njihovo vođenje učenici izrađivali kaleidoskope koji su formirani u „svjetlosni greben“. Kako je tekla radionica te kako izgleda završni proizvod učenika pogledajte u fotogaleriji.


 Miškinin stih u fotografiji - nagradni natječaj

U Mjesecu hrvatske knjige učenici od 5. do 8. razreda OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec sudjelovali su u školskom nagradnom natječaju pod nazivom „Miškinin stih u fotografiji“. Ove godine škola obilježava 130. godišnjicu rođenja i 75. godišnjicu smrti književnika po kojemu naša škola nosi ime te je ovaj natječaj jedna od aktivnosti kojom smo ju obilježili. Na temelju Miškininih pjesama koje su odabrali, učenicima je zadatak bio najdraži stih pretočiti u fotografiju i tako povezati ove dvije umjetnosti. Autori fotografija su i nagrađeni za svoju kreativnost i trud, a njihove fotografije će biti izložene u predvorju škole.


Učenici 2. i 3.razreda izradili mali zavičajni časopis

Učenici 2. i 3. razreda proveli su blok sat u korelaciji sata razrednika i hrvatskog jezika s knjižnicom izrađujući zavičajni časopis. Podijeljeni u parove izrađivali su naslovnicu, stripove, križaljke, labirinte, slikopriču i članak kojim su predstavili Đelekovec i Imbriovec te mali kviz o svojem zavičaju. Pokazali su veliku kreativnost u radu, a na kraju su sve stranice povezali u cjelinu te tako izradili svoj mali zavičajni časopis.


Priča o prometnim znacima u knjižnici

U današnjem druženju (8.11.2017.) s prvašićima iz „Čarobne škrinjice“ izvukli smo Priču o prometnim znacima. Učenici su kroz priču i mali kviz provjerili svoje znanje o sigurnom kretanju u prometu i značenju prometnih znakova,a zatim izradili njihove modele koji će im krasiti učionicu.Čarobna škrinjica priča

Tokom svojeg prvog posjeta školskoj knjižnici prvašići su, slušajući priču o soviću Hugo iz Knjigograda, naučili što sve mogu pronaći i raditi u knjižnici, tko je knjižničar, kako posuditi knjige te kako se ponašati prema njima. Učenici su posudili slikovnice koje će prelistavati i, uz pomoć starijih članova obitelji, uživati u njima. Ovime smo započeli školski projekt „Čarobna škrinjica priča“ tijekom kojeg će knjižničarka i razrednica kod učenika 1. razreda poticati čitanje i ljubav prema knjizi te posjećivanje knjižnice.


Dana 25.9.2017. obilježili smo Miškinin rođendan te je to prva od aktivnosti projekta "Rođendanska godina uz Miškinu" koji ćemo provoditi tijekom ove školske godine. 

http://os-mpavlek-miskina-djelekovec.skole.hr/?news_hk=1&news_id=824&mshow=290#mod_news


2016./2017.


ŽSV knjižničara u našoj školi

Dana 28.4.2017. u našoj školi održano je Županijsko stručno vijeće knjižničara osnovnih i srednjih škola. Nakon igrokaza učenika PŠ Imbriovec te recitacija Dore Vuljak i Frana Puklavca, knjižničari Koprivničko-križevačke županije sudjelovali su na zanimljivim predavanjima.  

Cilj predavanja je bio predstaviti aktivnosti školskih knjižnica u poticanju čitanja i razvijanju knjižnično-informacijske pismenosti te prezentirati školske projekte i primjere dobre prakse. Na skupu je prezentiran i rad knjižničara Jerka Barišića, iz OŠ „Grigor Vitez“ Sv. Ivan Žabno, koji je dobitnik ovogodišnje Nagrade „Višnja Šeta“ za životno djelo.


Istražujemo dječje časopise 

Učenici 1. i 2. razreda proveli su sat istražujući dječje časopise. Naučili su razlikovati dječje časopise od onih namijenjenih odraslima te, listajući časopise, otkrivali koje rubrike služe za zabavu, a koje za učenje. Radeći u grupama učenici su osmišljavali naslovnice svojih časopisa te odabirali teme o kojima bi u njima pisali.

  

 


 Izrada e-priča pomoću Web 2.0 alata Storybird

Nakon što su učenici 4. razreda, u sklopu projekta „Hrvatska u ruksaku“, osmišljavali likove i pisali svoje bajke došlo je vrijeme da njihove priče zažive i u virtualnom svijetu.  Kroz 2 školska sata učenici su se upoznali s web 2.0. alatom Storybird te prionuli izradi svojih e-priča, a ovo su njihovi radovi.

https://storybird.com/books/malen/?token=673sez665p

https://storybird.com/books/kraljica-gloria-2/?token=npwsgundqq

https://storybird.com/books/mix-sarenilo/?token=hrz8q88qkj

https://storybird.com/books/maryino-kraljevstvo/?token=wyyw6xrkv9

 


Knjižnično-informacijska pismenost i geografija

Velika geografska otkrića (predmetnica-put do informacija)

Sat knjižnično-informacijske pismenosti povezali smo s nastavom geografije. Istražujući velika geografska otkrića učenici su:

  • učili o različitim izvorima znanja i vrednovali njihovu kvalitetu,
  • naučili kako odrediti dobru predmetnicu,
  • koristeći rječnik razjašnjavali nepoznate riječi,
  • radeći na tekstu otkrivali zanimljivosti o istraživačima,
  • informacije pretočili u plakat koji su izlagali ostatku razreda,
  • vježbali javni nastup


Valentinovo na drugačiji način

Valentinovo smo obilježili izložbom knjiga s tematikom ljubavi, izborom najpoznatijih ljubavnih pjesama te originalnim fotografijama učenika i djelatnika škole. Dan smo posvetili svim velikim ljubavima, potajnim simpatijama i prijateljstvu  te vam želimo da i u ostale dane u godini izdvojite  vrijeme za druženje s dragim osobama.


Nastavak sudjelovanja u kampanji I ja želim čitati

U sklopu kampanje I ja želim čitati, u holu škole, urađen je pano s osnovnim informacijama o disleksiji kako bismo osvijestili učitelje, učenike i roditelje o tome što je disleksija te kako se ona odražava na svakodnevno funkcioniranje osoba s disleksijom. Izdvojili smo poznate osobe iz svijeta glume, glazbe, znanosti i umjetnosti želeći poslati poruku kako i osobe s disleksijom mogu postati uspješne u različitim područjima bez obzira na svoje teškoće.U uzbudljivoj pustolovini s Pavličićevim junacima

Uoči dolasku književnika Pavla Pavličića u našu školu, učenici 5. i 7. razreda upoznavali su se s autorovim književnim stvaralaštvom. Čitajući knjigu Trojica u Trnju petaši su se upustili u napetu potragu za Hrvojem te istraživali kakve veze pljačka banke ima s njegovim nestankom. Kako bi i druge učenike motivirali da pročitaju ovaj uzbudljivi roman izrađivali su reklamne plakate za knjigu te kocke priče. Učenici 7. razreda su, čitajući kriminalističke pripovijetke iz knjige Dobri duh Zagreba,  upoznavali raznolike Pavličićeve likove i pratili uzbudljive zaplete i rasplete događaja.

 


    Kampanja „I ja želim čitati“

Naša će se škola uključiti u kampanju „I ja želim čitati“  koju pokreće Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižnice grada Zagreba i Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Cilj kampanje je informirati, educirati te senzibilizirati javnost za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom. U skladu s mogućnostima organizirat ćemo prigodne izložbe, urediti panoe te organizirati predavanja. Svoju aktivnost u kampanji započeli smo nabavom građe lagane za čitanje kako bi omogućili svim učenicima radost čitanja.


Učenici 1. i 2. razreda posjetili školsku knjižnicu

U ponedjeljak, 3.10.2016., učenici prvog i drugog razreda posjetili su školsku knjižnicu. Kroz zagonetke učenici su saznali što je knjižnica, što se sve u njoj može pronaći i raditi, tko je knjižničarka i kako im ona može pomoći u učenju te kako se posuđuju knjige. Učenici su vidjeli što se događa knjigama kada ih bacamo, trgamo im stranice i šaramo po njima te su naučili što su to straničnici i za što nam služe.


Dan pismenosti obilježen natjecanjem 

Dana 8.9. obilježili smo Međunarodni dan pismenosti želeći ukazati na važnost pismenosti. Tokom tjedna učenici su sudjelovali u natjecanju čiji je cilj bio provjeriti koliko poznaju vlastiti jezik i znaju li se njime pravilno služiti. Učenici su dobili omotnice u kojima su bile gramatički i pravopisno pogrešno napisane rečenice. Zadatak je bio u što kraćem roku pronaći greške i donijeti točna rješenja knjižničarki ili učiteljici hrvatskog jezika.  Dvoje šestaša, Dora i Matija, pokazali su najveće poznavanje gramatike i pravopisa te su s izjednačenim rezultatima ušli u dvoboj koji se odvijao u predvorju škole. Iz dvoboja je kao pobjednik izašao Matija te osvojio simboličnu nagradu, pravopis i poslasticu. Pohvaljujemo sve učenike koji su sudjelovali u natjecanju te se nadamo da će i dalje razvijati svoju pismenost i njegovati svoj jezik.

 


2015./2016.


Tržnica knjiga ili „kako do sredstava za nove knjige“

U subotu, 20.8.2016., po prvi smo puta sudjelovali na Tržnici knjiga koju je organizirala Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica. Rasprostrli smo svoj stolić u gradskom parku, izložili otpisane knjige iz školske knjižnice te se okušali u  prodaji knjiga. Ohrabrujuća je bila i atmosfera koja je tamo vladala jer smo se uvjerili da ljubitelji knjiga doista još uvijek postoje. Upoznali smo i puno zanimljivih ljudi koji su s nama podijelili svoja sjećanja na pojedine naslove koje smo prodavali ili pak među našim knjigama pronašli baš one koje su tražili.  Prodaji knjiga, osim knjižničarke, pridružile su se i ravnateljica škole te učiteljice engleskog i hrvatskog jezika uz uvijek dobrodošlu podršku naših vanjskih suradnika – prijatelja škole. Sudjelovanje na Tržnici knjiga omogućilo nam je da prikupimo dio sredstava za potrebe naše školske knjižnice, a za sve to je bio potreban samo jedan stolić, malo dobre volje, zajedništvo i poduzetnički duh.


Putovanje svemirom u Noći knjige 

 

Već tradicionalno, u našoj se školi obilježava Noć knjige. Ove smo je godine obilježili u petak, 22.4.2016., te napravili tematsku Noć knjige i  posvetili je Svemiru. Aktivnosti smo započeli u 18.30 sati izložbom popularno-znanstvenih knjiga s tematikom svemira pod nazivom  Upoznajmo svemir te izradom astronomskih pomagala.

 

Pridružili su nam se članovi Astronomskog društva Koprivnica koji su kroz edukativno predavanje Jesmo li sami u svemiru? učenicima približili bespuća svemira te ih upoznali s osnovnim informacijama o zvijezdama, galaksiji, Zemlji i ostalim planetima. S nestrpljenjem smo čekali da padne noć kako bismo promatrali nebo pomoću teleskopa. Naučili smo kako ne nebu možemo prepoznati Jupitera, najsjajniju zvijezdu Sirius, zvijezdu Sjevernjaču te zviježđa Malog i Velikog medvjeda. Imali smo priliku promatrati Jupiter i njegove satelite te pun mjesec.

  

Nakon predavanja naših gostiju učenici su sudjelovali u kvizu Izgubljeni u svemiru odgovarajući na pitanja o malim zelenima, sunčevom sustavu ali i o književnim djelima i filmovima s ovom tematikom.

U 22 sata učenici su se udobno smjestili na strunjače te Noć knjige završili uz film za mlade Zathura: svemirska pustolovima. I tako je prošla još jedna uzbudljiva Noć knjige koja je ove godine trajala čak do 23 sata.


Vrtićanci u školskoj knjižnici

Danas (13.4.2016.) školsku su knjižnicu posjetili polaznici Dječjeg vrtića „Vrapćić“ iz Đelekovca. U druženju s knjižničarkom ispričali su koje priče najviše vole slušati, a pokazali su i veliko znanje o likovima i događajima iz bajki. Najviše ih se dojmila interaktivna knjiga o neobičnim stvorenjima te su je posudili kako bi ih narednih dana zajednički čitali u vrtiću. 


U svijetu bajki

Dana 2.4. svugdje u svijetu obilježava se Međunarodni dan dječje knjige. Tog dana, davne 1805. godine, rođen je i slavan danski pisac bajki – Hans Christian Andersen.

 Učenici 2. razreda s knjižničarkom su danas obilježili Andersenov rođendan tako što su na satu hrvatskog jezika pričali o Andersenu te se prisjećali njegovih najljepših bajki koje su im pripovijedale mame i bake. Knjižničarka je učenicima pročitala bajku Carevo novo ruho te su učenici na kraju zaključili kako nam je ovom bajkom Andersen želio poručiti da ne smijemo biti umišljeni i hvalisavi nego da moramo cijeniti jedni druge i biti iskreni. 

Učenici su zatim crtali dijelove iz bajke koji su im se najviše svidjeli, a za to vrijeme učenica Tara je svima pripovijedala o dogodovštinama, njoj najdraže, Andersenove junakinje – Palčice.

 

 


Uvijek veselo u školskoj knjižnici i u Bibliobusu

Iako smo mali uvijek smo rado posjećivani...

 


"Sigurno surfaj - stop nasilju i govoru mržnje na internetu" - Natječaj Hrabrog telefona 

 

Učenik 6. razreda, Milan Peti, sudjelovao je sa svojim likovnim radom na nagradnom natječaju Hrabrog telefona "Sigurno surfaj - stop nasilju i govoru mržnje na internetu". Koju poruku je želio poslati svojim radom prosudite sami...

 


Mjesec hrvatske knjige priveli smo kraju obilježavanjem Dana hrvatskih knjižnica. Tom prilikom nagradili smo školskog predstavnika Nacionalnog kviza za poticanje čitanja te uručili zahvalnice svim učenicima koji su tokom mjeseca sudjelovali u aktivnostima.

  


Aktivnosti povodom Mjeseca hrvatske knjige se nastavljaju

Učenici od 2. do 5. razreda uključili su se u aktivnost Upali lampicu i čitaj! te su, nakon prvog uspješnog susreta s vrtićancima i čitanja priča, odlučili aktivnost provoditi tijekom cijele školske godine. Uz pomoć knjižničarke odabrali su priče koje će čitati vrtićancima prije popodnevnog odmora. Svakog će tjedna novom pričom obradovati najmlađe te tako nastojati poticati ljubav prema čitanju i knjigama od najranijih godina.

        

Učenici nižih i viših razreda sudjelovali su u kreativnoj radionici izrade straničnika i uporabnih predmeta decoupage tehnikom. Kako bismo povezali obilježja Đelekovca i Mjeseca hrvatske knjige na straničnicima su se pronašli motivi poput makova, leptira plavca, citata o čitanju te stihova pjesama. Kako je izgledala radionica te izrađene straničnike pogledajte u nastavku.

    


  Što je krila škrinjica s blagom saznali su učenici PŠ Imbriovec

U Mjesecu hrvatske knjige učenike PŠ Imbriovec dočekala je Škrinjica s blagom koja je skrivala pravo bogatstvo slikovnica i kocaka za pričanje priča. Učenici su prelistali slikovnice te pročitali najdraže dijelove. Najviše su im se svidjela dječje brojalice te priče o dvorcima i vitezovima. Nakon čitanja priča učenicu su pomoću kocaka sa slikama pokušali stvarati svoje priče. Priče su bile vrlo maštovite i smiješne te smo svi uživali u zajedničkom druženju.  


ZAPOČEO JE MJESEC HRVATSKE KNJIGE... 

... A S NJIME I AKTIVNOSTI

*  ŠKRINJICA S BLAGOM – čitajmo zajedno (PŠ Imbriovec)

*  UPALI LAMPICU I ČITAJ! - ČITAMO VRTIĆANCIMA – poticanje ranog čitanja kod djece 

*  DARUJ KNJIGU ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI – akcija darivanja lektirnih naslova školskoj knjižnici

*  ZAVIRI U SVIJET IZUMA - izložba knjiga s tematikom izuma i tehnoloških dostignuća (povodom Međunarodne godine svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu)

*  ZABORAVLJENE KNJIGE - opraštamo zakasnine – vrati knjigu bez plaćanja zakasnine (od 15.10. do 15.11.)

*  Posudi knjigu i zgrabi svoj bookmarker!

*  Radionica izrade bookmarkera decoupage tehnikom (u sklopu aktivnosti Uradi sam)

*  Nacionalni kviz za poticanje čitanja – Tema:  PUTOVANJE DO ZNANJA. Obilježavamo Međunarodnu godinu svjetlosti i tehnologija zasnovnih na svjetlu.

Odigraj kviz na http://www.knjiznica.hr/kviz/ i osvojite nagrade!

*  11.11.2015. - Dan hrvatskih knjižnica – nagrađujemo školskog pobjednika Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 

 


Prvašići u knjižnici

U četvrtak, 1. listopada 2015. , učenici prvog razreda Matične škole posjetili su školsku knjižnicu. Knjižničarka Dijana zanimljivom ih je pričom o mišu u školskoj knjižnici poučila pristojnom ponašanju u istoj. I sami su se prisjetili nekih ranije naučenih pravila, razgledali fond knjiga i prolistali one najzanimljivije, primjerene njihovom uzrastu.

Budući da je istog dana našu Školu posjetio i Bibliobus, prvašići su iskoristili priliku i popeli se u tu neobičnu knjižnicu na kotačima. Posjet i razgovor s „bibliobusičarima“ (ljudima koji rade u Bibliobusu) bio im je iznimno zanimljiv i poticajan te su svi do jednoga izašli iz knjiškog autobusa s knjigom ili cd-om u ruci. Upravo je ta zainteresiranost učenika za čitanje bila cilj ovog poučnog posjeta.

učiteljica Monika Cvetnić

  


KUTAK ZA ČITANJE

U školskoj knjižnici stvoren je mali kutak za čitanje. Najmlađi čitači su mu se posebno obradovali te svoje slobodno vrijeme rado provode u njemu prelistavajući svoje najdraže knjige.

 


PETAŠI U KNJIŽNICI - 15.9.2015.

U prvim tjednima nove nastavne godine petaši su posjetili školsku knjižnicu kako bi osvježili znanje o školskoj knjižnici kao i o izvorima znanja koji se u njima nalaze. Prelaskom u 5. razred pred njima se nalaze novi izazovi i samostalno snalaženje u knjižnici će im biti sve više potrebno kako bi istraživali i pronalazili informacije potrebne za učenje.

 


2014./2015.


Još jedna uspješna Noć knjige u Đelekovcu - 23.4.2015.
 

Nakon prošlogodišnje vrlo uspješne Noći knjige, i ove smo je godine odlučili obilježiti. Povodom ovogodišnje Noći knjige za učenike i učitelje pripremljene su razne aktivnosti vezane uz poticanje čitanja, razvoj mašte i kreativnosti, produbljivanje znanja, igru i druženje. U fotogaleriji možete vidjeti kako nam je bilo. 

http://os-mpavlek-miskina-djelekovec.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=86

 

12.00 – „Priče za laku noć“ i „ Darujemo slikovnice Vrapčićima“

Program je započeo u 12.00 sati druženjem učenica s „Vrapčićima“. Učenice su vrtićancima čitale priče za laku noć prije popodnevnog odmora, a darovali smo im i desetak slikovnica kako bi kod djece od najranijih dana razvijali ljubav prema knjizi i čitanju.

17.00 – „Radionica kreativnog pisanja“

U 17.00 sati započela je radionica kreativnog pisanja te su učenici upoznati s tehnikama kreativnog pisanja. Tokom radionice učenici su, radeći u skupinama, imali priliku izraziti vlastitu kreativnost. Koristeći kocke za pričanje priča i služeći se parovima rima učenici i učitelji stvarali su svoje kreativne i maštovite uratke koji su nas nasmijali do suza. Posjetile su nas i bivše učenice koje su prošle godine sudjelovale u Noći knjige, a željele su vidjeti hoće li i ove godine Noć knjige biti jednako dobra.

17.45 – „Kvizoboj“

Nakon radionice uslijedio je najiščekivaniji dio Noći knjige - kviz o poznavanju književnosti za učenike nižih i viših razreda te učitelje. Atmosfera je bila vrlo opuštena, a želja za sudjelovanjem je bila tolika da su učenici nekoliko dana ranije formirali ekipe i razvijali strategije pobjede. Sve ekipe su pokazale zavidno znanje iz književnosti iako pitanja nisu bila prelagana. U kvizu nižih razreda pobijedili su Vatreni, a ostale ekipe su bile Kikići i Makići. Učenici viših razreda formirali su  timove Odljev mozgova,  Pametni na kvadrat i K.T.2 P.N.Z. (Krim tim 2 – pametni na zadatku),  a pobijedili su K.T.2 P.N.Z. Ekipe učitelja pod nazivima Proljetnice, Smajlići i Fanatici bile su jednako borbene, a najuspješniji su bili Smajlići.

18.45 - „Knjigolov“ 

U knjigolovu su 2 ekipe – zeleni i crveni, prateći tragove dolazili do sljedećih zadataka, a krajnji cilj je bio otkriti lokaciju na kojem je bilo sakriveno knjiško blago. Zadaci su se sastojali od stihova vezanih uz književna djela te šifriranih poruka čije rješavanje je dovodilo do lokacija koje kriju sljedeći trag. Zelena ekipa je bila brža i spretnija u rješavanju zagonetaka tako da je prva i pronašla blago. I crveni su uskoro stigli do blaga te je svatko iz škrinjice s blagom uzeo nešto za čitanje.

19.30 - „Škrinjica s blagom“

Predvečerje smo proveli uz knjige pronađene među blagom te su se na taj način učenici upoznali s knjigama koje postoje u njihovoj školskoj knjižnici. Učenici su čitali u grupama, proučavali zanimljivosti, čitali stihove jedni drugima ili pak samostalno čitali nešto što ih je zanimalo.

20.15 - „Filmovizija“

Nakon što su nas sve aktivnosti dobro iscrpile ispružili smo se na strunjače te i ovogodišnju Noć knjige završili uz filmski večer. Oko 22.00 sata učenici su s pozitivnim dojmovima otišli svojim kućama s još jedne uspješne Noći knjige.


 

Noć knjige u Đelekovcu - 23.4.2015.
 

Nakon prošlogodišnje uspješne Noći knjige i ove godine smo za učenike i učitelje pripremili mnoštvo zabavnih aktivnosti kako bismo promicali važnost čitanja.

Pogledajte što vas sve očekuje u ovoj posebnoj noći.

Potrebno je ponijeti samo dobru volju!!!

12.00 – 13.00

„Priče za laku noć – učenici čitaju vrtićancima“

„ Darujmo slikovnice Vrapčićima“

 

17.00 – 17.45

„Radionica kreativnog pisanja“  - upoznavanje s tehnikama kreativnog pisanja i izražavanje vlastite kreativnosti

 

17.45 – 18.45

„Kvizoboj“ –  kviz o poznavanju književnosti za učenike nižih i viših razreda i učitelje

 

18.45 – 19.30

„Knjigolov“  - potraga za knjiškim blagom 

 

19.30 – 20.15

„Škrinjica s blagom“ – predvečerje  uz knjigu

 

20.15 – 22.00

„Filmovizija“ - filmska večer


Utisak književnice Ivane Kranželić o gostovanju u Đelekovcu

 

 
 
"Najljepši su trenuci kada djeca potaknu pjesnika na stvaranje. Tako je bilo u Đelekovcu, a ovaj veseli i šareni crtež inspirirao je PROLJETNU PJESMU!" - Ivana Kranželić
 
  
 
 
 
 PROLJETNA PJESMA
 
 Slušam kako trava raste
 Došle su nam opet laste.
 Višnja nam je (nije šala)
 preko noći procvjetala.
 
 Maslačku je vjetrovit dan
 Otvorio padobran.
 U glavi mi pjesme neke
 Trčim sretan pokraj rijeke.
 
 Proljetni je dan.
 Istrčavam van.
 Svijet je ovaj, znaj
 Stvarno pravi raj.

Susret s književnicom Ivanom Kranželić  

            

U petak, 20.3.2015. obilježili smo Dan darovitih učenika i Svjetski dan poezije. U goste nam je stigla književnica Ivana Kranželić koja je s učenicima nižih razreda čitala pjesme iz svoje prve zbirke šaljivih pjesama „Čemu služe stvari“. U recitiranju pjesama književnici su se pridružili i sami učenici, a učenici su u drugom djelu susreta imali priliku i sami napisati svoje pjesme ili pak nacrtati motive iz pjesama. Književnici su se radovi svidjeli te je neke učeničke radove i zadržala. Književno druženje zaokružili smo zajedničkom fotografijom.


VRTIĆANCI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Najmlađi čitači, polaznici Dječjeg vrtića „Vrapčić“ iz Đelekovca posjetili su školsku knjižnicu. Druženje djece i školske knjižničarke proteklo je u razgovoru o pričama koje oni vole slušati te o tome što se sve može naći u jednoj školskoj knjižnici. Vrtićanci su kroz igru naučili kako se ponašati u knjižnici i prema knjigama te kako se posuđuju knjige. Pregledali su knjige za najmlađe, a za svakoga se našlo ponešto. Zajedno sa svojom odgajateljicom Vesnom odabrali su slikovnice koje će narednih dana zajednički prelistavati i čitati.

 


Detektivski četvrtak u 4. razredu

Kako nekoliko sasvim običnih nastavnih sati učiniti detektivskom avanturom znaju učiteljica njemačkog jezika, učiteljica razredne nastave i knjižničarka naše Škole. Lektirno djelo „Emil i detektivi“ njemačkog pisca Ericha Kästnera bilo je povod ovoj nesvakidašnjoj nastavi njemačkog i hrvatskog jezika te matematike u 4. razredu.

Mali detektivi tako su na satu njemačkog jezika „hvatali“ njemačke gradove, po uzoru na prezime glavnog dječjeg lika iz knjige smišljali smiješna njemačka prezimena, prepoznavali ustanove, poznate osobe ili pak proizvode koji pripadaju Njemačkoj, a na samom kraju, kako i priliči jednom satu njemačke kulture, posladili se schwarzwald tortom. Nije ni potrebno spomenuti da im je ovo bio najslađi sat njemačkog jezika.

Općepoznata je činjenica da su detektivi u stalnoj potrazi za nečim izgubljenim. Četvrtaši su stoga, na satu matematike detektivski tražili rješenja matematičkih zadataka, a ujedno bili i maleni „negativci“ sakrivajući ta ista rješenja od svojih suučenika kako bi im otežali potragu.

Interpretacija lektirnog djela na satu hrvatskog jezika bila je sve samo ne obična; od pisanja novinskog članka o najzanimljivijem događaju iz knjige, preko skiciranja fotorobota knjiškog lopova i pisanja pisma Erichu Kästneru do pronalaženja uzroka i posljedica važnijih događaja iz knjige.

Iako je četvrtašima četvrtak, zbog broja nastavnih sati, najduži dan u tjednu, sve ove detektivske aktivnosti učinile su ga vidno kraćim, a učenici su poželjeli još mnogo ovakvih tematskih dana.

                                       Učiteljice: Monika Cvetnić i Tamara Gudlin Strahija

                                        Knjižničarka: Dijana Pleadin

Ostale fotografije možete pogledati u fotogaleriji. Link:http://os-mpavlek-miskina-djelekovec.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=77


NOVI RASPORED DOLAZAKA BIBLIOBUSA

29.1.2015.

        IMBRIOVEC: 12.00 – 12.30

        ĐELEKOVEC: 12.35 – 13.45

 

Od 12.2.2015. Bibliobus dolazi svaki drugi četvrtak ispred škole

        IMBRIOVEC: 11.00 – 11.30

        ĐELEKOVEC: 11.35 – 13.45

VELJAČA: 12.2., 26.2.

OŽUJAK:  12.3., 26.3.

TRAVANJ: 9.4., 23.4.

SVIBANJ: 7.5., 21.5.

LIPANJ: 18.6.


 

Novi korisnik u školskoj knjižnici - rad učenice Ane Đurđina

 


Iako je akcija Darujte slikovnicu školskoj knjižnici službeno završila slikovnice i dalje pristižu u školsku knjižnicu. Za našu akciju čulo se čak do Bjelovara te je našu knjižnicu danas posjetila gospođa koja je pohađala ovu školu te u njoj jedno vrijeme i predavala. I ona je, kao i mnogi od vas, željela dati doprinos našoj akciji te je velikodušno knjižnici poklonila knjige koje će zasigurno pronaći svoje čitatelje. Još jednom velika hvala svima koji su sudjelovali u akciji te se nadamo da ćete nas podržati i u budućim aktivnostima.


  11.11.2014. - Dan hrvatskih knjižnica 

Povodom Dana hrvatskih knjižnica (11.11.) nagradili smo školsku pobjednicu Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, Petru Fičko. Svoje učenike, roditelje i učitelje smo uključili u vrlo uspješnu akciju Darujte slikovnicu školskoj knjižnici u kojoj smo prikupili 60 slikovnica koje će nastaviti čitati naši najmlađi članovi. Za svoj trud i doprinos obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige sudionici su primili zahvalnicu, a sve smo popratili i fotografijama. 

  

 


Mjesec hrvatske knjige u Đelekovcu -  Darujte slikovnicu školskoj knjižnici

 

Učenici i njihovi roditelji te učitelji prepoznali su važnost ove akcije te dali i svoj iznimni doprinos. Mjesec knjige još nije završio, a košarica s darovanim slikovnicama je već puna. Kako to izgleda pogledajte na fotografijama...

 

ovako je to bilo na početku...             A ovako je završilo... 

 


Mjesec hrvatske knjige u Đelekovcu

Tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je LJUBAV

 

AKTIVNOSTI KNJIŽNICE:

 

      - DARUJTE SLIKOVNICU ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

       Pokrenuli smo akciju sakupljanja slikovnica za naše najmlađe čitače. Kako je čitanje vještina koju je potrebno razvijati od najmlađih nogu želja nam je obogatiti knjižnični fond naše i vaše školske knjižnice slikovnicama. Ako kod kuće imate dobro očuvane slikovnice koje su članovi vaše obitelji prerasli, a na policama vašeg doma „skupljaju prašinu“,  bilo bi nam drago kada biste ih poklonili školskoj knjižnici i time omogućili da ih i sljedeće generacije djece čitaju.

Slikovnice koje želite darovati možete donijeti u školsku knjižnicu.

------------------------------------------------------------------------------------------

- Književni susret sa Sinišom Cmrkom - 24.10.2014. u 13.00 sati

------------------------------------------------------------------------------------------

- Jeste li ikada bili zaljubljeni? Što ste sve bili spremni učiniti za osobu koju volite? U školskoj knjižnici posjetite izložbu knjiga koje govore o ljubavi ili u kojima je pokretač radnje LJUBAV. Saznajte kako su svoje ljubavne probleme riješili junaci iz knjiga.

------------------------------------------------------------------------------------------

- ZABORAVLJENE KNJIGE - opraštamo zakasnine – vrati knjigu bez plaćanja zakasnine (od 15.10. do 15.11.)

------------------------------------------------------------------------------------------

- 11.11.2014. – Dan hrvatskih knjižnica – nagrađujemo školskog pobjednika Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

------------------------------------------------------------------------------------------

- Prvi posudi knjigu i zgrabi svoj bookmarker!

------------------------------------------------------------------------------------------

Sudjelujte u kvizu Nacionalni kviz za poticanje čitanja (tema: LJUBAV ZA POČETNIKE)

        Pročitajte knjige:

§  ZVONIMIR BALOG: Ljubav za početnike     

§ DOBRIŠA CESARIĆ: Tišina i druge pjesme ili Tišina; memoarski zapisi; sabrane pjesme

§  LUKO PALJETAK: Miševi i mačke naglavačke 

§  DRAGUTIN TADIJANOVIĆ: Srebrne svirale

Nakon što pročitate knjige, odigrajte kviz na http://www.knjiznica.hr/kviz/ i osvojite nagrade.

 


PRVAŠIĆI U POSJETU ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Dana 25.9.2014. učenici 1. razreda posjetili su Bibliobus (ili kako su ga nazvali Autobus pun knjiga) i školsku knjižnicu. Otkrili su što sve mogu pronaći u školskoj knjižnici, kako posuđivati knjige ali i ponešto o pravilima ponašanja u knjižnici i prema knjigama. Postali su članovi svoje školske knjižnice te su posudili i pokoju knjigu. Zajedničkim čitanjem slikopriče pratili smo Miškove pustolovine te otkrili zašto je Miško odlučio pobjeći u cirkus i što je želio postati. Do sljedećeg susreta učenici će kroz crtež pokušati odgovoriti na pitanje što bi oni voljeli postati kada odrastu. Današnji sat u knjižnici ovjekovječili smo fotografijama.

 

preskoči na navigaciju