« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Dobro došli u knjižnicu.
Pratite događanja.
Pretražite katalog i pronađite knjigu koja vam je potrebna.
Već nekoliko godina zaredom učenici i učitelji naše škole od zaborava nastoje sačuvati tradicionalnu đelekovečku tjesteninu za juhu - "požirake".
Oduvijek se ova vrsta tjestenine spravljala za svečane blagdanske ili svatovske juhe te je bilo nezamislivo da se u obitelji obilježavaju važni događaji bez požiraka u tanjurima. Sastav tijesta za požirake je vrlo jednostavan - jaja, brašno i "dobra" ruka domaćice koja će tijesto zamijesiti. Za četveročlanu obitelj, za jedan ručak, požirake je dovoljno izraditi od jednog jajeta i brašna po potrebi (da ne bude ni pretvrdo ni premekano). Đelekovečke domaćice tvrde da požiraka treba napraviti toliko da svaka osoba u svojoj porciji juhe dobije oko 60 komada malih rebrastih valjaka.
Brojili nismo, ali učenike smo i ove godine poučavali izradi požiraka valjkastim štapićem na izrezbarenim drvenim daščicama, a interes učenika i učitelja je bio velik. Na pomoći zahvaljujemo baki Slavi te mamama Biserki, Mirjani i Jasni.
Stoga smo sigurni da će naši đaci znati i u svojim obiteljima njegovati ovaj običaj izrade "požiraka" te ga prenositi i na svoje potomke.