preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec

Login
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 1. 2016.

Ukupno: 172790
Danas: 42
KNJIŽNICA

Dobro došli u knjižnicu.

Pratite događanja.

Pretražite katalog i pronađite knjigu koja vam je potrebna.

 

 

 
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
"POŽIRAKI" NA USKRSNOM BLAGDANSKOM STOLU
Autor: Sonja Vuljak, 7. 3. 2016.

Već nekoliko godina zaredom učenici i učitelji naše škole od zaborava nastoje sačuvati tradicionalnu đelekovečku tjesteninu za juhu - "požirake". 

Oduvijek se ova vrsta tjestenine spravljala za svečane blagdanske ili svatovske juhe te je bilo  nezamislivo da se u obitelji obilježavaju važni događaji bez  požiraka u tanjurima. Sastav tijesta za požirake je vrlo jednostavan - jaja, brašno  i "dobra" ruka domaćice koja će tijesto zamijesiti. Za četveročlanu obitelj, za jedan ručak, požirake je dovoljno izraditi od jednog jajeta i brašna po potrebi (da ne bude ni pretvrdo ni premekano). Đelekovečke domaćice tvrde da požiraka treba napraviti toliko da svaka osoba u svojoj porciji juhe dobije oko 60 komada  malih rebrastih valjaka.

Brojili nismo, ali učenike smo i ove godine poučavali izradi  požiraka valjkastim štapićem  na izrezbarenim drvenim daščicama, a interes učenika i učitelja je bio velik. Na pomoći zahvaljujemo baki Slavi te mamama Biserki, Mirjani i Jasni. 

Stoga smo sigurni da će naši đaci znati i u svojim obiteljima njegovati ovaj običaj izrade "požiraka" te ga prenositi i na svoje potomke.

  






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju