preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec

Login
Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 1. 2016.

Ukupno: 62966
Danas: 7
 

 

 

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
TERENSKA NASTAVA 8.R.: PRIČA IZ VUKOVARA
Autor: Sonja Vuljak, 27. 9. 2018.

U sklopu projekta ”Posjet osmih razreda Vukovaru” učenici osmog razreda bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru 25. i 26. rujna 2018. godine u organizaciji „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“. Putovali su s učenicima osmog razreda iz OŠ Ferdinandovac.

                              

Učenici već nekoliko godina dolaze u Vukovar učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar obilazeći mjesta posebnog pijeteta.

 

Više o ovom dvodnevnom posjetu pročitajte pod OPŠIRNIJE.


Terenska nastava započela je dvama zanimljivim predavanjima na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar.

Predavanjem na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar učenici su detaljno upoznati s uzrocima Domovinskog rata kao i tromjesečnim borbama na vukovarskom području.

U popodnevnim satima smjestili smo se u hostel Dubrovnik koji se nalazi na području bivše vojarne. Nakon kratkog odmora slobodni dio dana proveli smo u upoznavanju užeg centra Vukovara. Posjetili smo dvorac Eltz, vidjeli rodnu kuću Lavoslava Ružičke, te zastali kod bijelog križa na Dunavu, spomenika posvećenog svima onima koji su se borili i ginuli za domovinu.

Večernje sate učenici su proveli u disku, a potom smo svi krenuli na odmor.

Drugoga dana obilazili smo memorijalne lokalitete.

U ranim jutarnjim satima obišli smo Gradsku bolnicu u sklopu koje se nalazi Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. Za vrijeme opsade grada bolnica je postala vojna bolnica. Sustavno je bombardirana i uništavana od strane agresora. Bolesnici su se nalazili u podrumu, preživljavali u teškim uvjetima. Danas je u toj bolnici vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja.

Posjetili smo i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Ono je najveća masovna grobnica nakon Drugog svjetskog rata. Devet stotina trideset i osam bijelih križeva simboliziraju žrtve. Pomolili smo se i odali počasti svim poginulima i nestalima, ispred velikog spomenika u sredini kojeg je “zračni križ” i vječni plamen.

Put nas je dalje odveo u Spomen dom Ovčaru i masovnu grobnicu Ovčara. Ovčara je naziv farme u sklopu Vupika, smještena 5 kilometara jugoistočno od Vukovara, a danas poznata po najvećem pokolju počinjenom u Domovinskom ratu. Spomen dom “Ovčara“ otvoren je 20. studenoga 2006. u hangaru, u kojem su prije 27 godina svoje posljednje sate i minute života proveli zarobljeni branitelji i civili koji su kasnije ubijeni.

                      

U  panoramskoj vožnji vidjeli smo Kukuruzni put – Put spasa i Borovo Commerce te posjetili Spomen-domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti gdje se danas nalazi zgrada napravljena u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio od agresije. Ondje smo posjetili spomenik junaka Blage Zadre koji je na Trpinjskoj cesti vješto zaustavio tenkove agresora.

Put nas je odveo i do Vodotornja koji je, trenutno, u fazi izgradnje te smo posjetili i Crkvu sv. Filipa i Jakova.

Na kraju obilaska posjetili smo Muzej Domovinskog rata 204. brigade HV-a, razgledali naoružanje korišteno u Domovinskom ratu, simulaciju bojnog polja, izložbenu postavu minsko-eksplozivnih sredstava, replički prikaz srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“.

Prije odlaska iz Grada heroja učenicima je održana prezentacija na temu „Škola mira“ s ciljem da učenici iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. Škola mira želi učenicima prenijeti pozitivno ozračje u kojemu će se oni razvijati kao odgovorni građani i građanke svjesni vrijednosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira.

Boravak osmaša u Vukovaru završio je kvizom u kojem su sudjelovali učenici predstavnici škola sudionika u projektu. Našu školu predstavljale su učenice Hana Šegerec i Dora Vuljak i osvojile visoko 3. mjesto.

                       

Odlazimo iz grada s riječima Siniše Glavaševića koje i danas odzvanjaju Vukovarom… „Grad, to ste vi!“

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju